background
logotype

Het Alphoornduo

Het Alphoornduo

Gerrit Jan Rozendom en Fenny Rozendom-Rozendom zijn een echtpaar dat samen ontzettend veel van muziek houd en al zolang als ze getrouwd zijn een instrument bespelen op een koor zitten of dirigeren.
Samen zijn ze voor 12 jaar terug begonnen om naast de muzikale activiteiten te gaan leren een alphoorn te bespelen.

Daarvoor gaan ze jaarlijks een week in de vakantieperiode naar Soerenberg in het Waldemmetal aan de achterkant van de Rothorn en de Brienzer zee om les te krijgen in blaastechniek,ademhalingstechniek en uiteraard om nieuwe stukken in te studeren.

Het alphoorn duo fortissimo is sinds 2003 actief bezig met alphoorn blazen volgens de Zwitserse traditie.
Het duo blaast op Lussi hoorns gebouwd door Walter Lussi uit Stans gelegen in het Kanton Nidwalden.

Jaarlijks gaat het duo op cursus in Soerenberg in het Waldemmetal (Unesco Biosphaerenreservaat) aan het eind van de cursus week vindt er een concert plaats in het centrum van het dorp waar dan meestal een groep van een kleine 30 personen (allen cursusdeelnemers)tegelijk blazen.
De hele week door wordt er zoveel mogelijk geblazen in de buitenlucht en als het even kan op een mooie locatie in de bergen.

Het alphoorn duo kan de hoorns blazen in de stemming Fis/Ges of in de F stemming.
De lengte van de hoorns is in Fis/Ges 340 cm en in F 360 cm.
Op de hoorns kunnen 16 tonen geblazen worden de zgn. natuurtoonrij.

Fortissimo heeft aan diverse activiteiten deelgenomen de laatste jaren zoals een jaarlijks terugkerend alphoornblazen tijdens het vertrek van een fakkel/lampioentocht in Borne rond de kerstdagen, een aantal keren in bejaardencentrum Eltheto, medewerking aan een kerstconcert in een grote kerk, blazen tijdens diverse activiteiten van het kerkkoor waar het duo ook samen zingt. Mede begeleiden van een kerkdienst in Wuppertal enz.

Uiteraard zorgen deze activiteiten voor het nodige publiek dat op de alpenhoornklanken afkomt.
Ook zijn er diverse oefenavonden geweest met begeleiding van hobo , waldhoorn en orgel waar diverse klassieke stukken gespeeld zijn.

Het duo blaast 2 stemmig van traditioneel Zwitsers tot klassieke muziekstukken en geestelijke muziek zoals de alphorn messe, amazing grace of het Heilig van Schubert.

Voorlichting
Het duo geeft ook voorlichting over de klederdrachten en het vervaardigen, het gebruik en ontstaan van de alphoorn. Er wordt eenvoudig en duidelijk uitgelegd hoe het instrument te bespelen is en wat dit van de muzikant eist. Ook worden andere hoorns en instrumenten getoond en vergeleken met de alphoorn. Uiteraard kunnen de toehoorders zelf ook een poging doen om op de alphoorn te blazen en er kunnen foto’s gemaakt worden samen met het duo.

Specials
Voorlichting en demonstratieavonden worden gegeven bij vakantie, verpleeg en bejaardencentra. Wij maken er een gezellige avond van. Ook kunt u het alphoornduo inhuren voor een optreden bij speciale bijeenkomsten zoals huwelijksvoltrekkingen of bij een begrafenisbijeenkomst.

Fortissimo heeft al diverse optredens verzorgd w.o: Verzorgingshuizen en vakantiecentra in Capelle aan den Ijssel, Krimpen aan den Ijssel, Rijssen ,Arnhem, Roosevelt huis in Doorn, vakantiehuizen in Lemele en Ommen, Diverse Bedrijfsbijeenkomsten in Zeist, Rotterdam/ Overschie, Amsterdam(google), Bilthoven, Arnhem, etc. Internationale Bruiloft: Aalsmeer Zwitserse avonden voor diverse organisaties en clubs.

2018  Alphoornduo Fortissimo   globbers joomla templates